Oikea ruokavalio kihdin hoitoon

Kihdin tärkein hoitomuoto on oikea ruokavalio, johon valitaan vain vähän puriineja sisältäviä ruoka-aineita. Erityisesti näitä juomia ja ruokia pitää ehdottomasti välttää.

Viime vuosien aikana kihti on lisääntynyt Suomessa hälyyttävästi. Yksi ensisijaisista syistä on nesteenpoisto lääkkeiden käytön lisääntyminen.

Myös elintavoissa tapahtuneet muutokset edistävät sairauden yleistymistä. Vyötärön seudun ylipaino on nykyään hyvin yleistä, kuin myöskin alkoholin lisääntynyt käyttö.

Kihdin aiheuttaa elimistön kohonnut puriini- eli virtsahappopitoisuus. Virtsahappo kertyy kiteinä niveliin aiheuttaen kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Puriinia syntyy kehossa luonnostaan aineenvaihdunnan tuotteena. Toisaalta sitä saadaan ruuan yhteydessä eri ruoka-aineista.

Oikealla ruokavaliolla onkin suuri merkitys kihtiä hoidettaessa. Kihtipotilaan ruokavalion tarkoituksena on vähentää paljon puriinia sisältäviä ruoka-aineita ja näin laskea veren virtsahappopitoisuutta.

Tästä syystä kihti potilaiden on tärkeää osata välttää runsaspuriinisten ruoka-aineiden nauttimista. Ne muuttuvat elimistössä virtsahapoksi ja edesauttavat kihtikohtauksien ilmestymistä.

Punaviini

punaviini ja lasiPunaviinin hyödyllisistä terveysvaikutuksista on keskusteltu vuosia. Monesti tätä herkullista nautintoainetta on suositeltu nautittavaksi lasillinen per päivä, tai lasillinen silloin tällöin.

Kuitenkin on muistettava, että punaviini on pääasiassa nautintoaine, ei mikään terveysjuoma. Tosin joissain yhteyksissä punaviinin antioksidanteista puhuttaessa se kohotetaan jopa tällaiseen asemaan.

On sopivaa muistaa kohtuus tämänkin nautintoaineen käytössä.

Joidenkin tutkimusten mukaan kuitenkin, lasillinen punaviiniä nautittuna ajoittain voi pienentää veritulpan riskiä.

Punaviinin on todettu auttavan kehoa poistamaan myrkyllisiä aineita luonnonmukaisesti elimistöstä, jolloin rasvaakin poistuu asteittain.

Parhaita tuloksia voi saavuttaa, kun yhdistetään lasillinen viiniä tasapainoiseen, vähärasvaiseen ja vähä-puriiniseen ruokavalioon. On muistettava, että liiallinen punaviinin nauttiminen lisää terveysriskejä. Unen laadun heikkeneminen on havaittu jo muutaman annoksen jälkeen.

Punaviinin yhteyttä kihtioireisiin on tutkittu. Kohtuullisen punaviinin nauttimisen ei ole havaittu lisäävän juurikaan kihtikohtausten määrää. Punaviinin antioksidantit ja muut ominaisuudet, voivat olla yhtenä syynä siihen, että punaviinin nauttimisella kohtuudella ei ole havaittu huonoja yhteyksiä kihtiin.

Lisäksi punaviiniä on tapana nauttia ruokailun yhteydessä, jolloin yleensä kihtipotilaat tarkasti noudattavat oikeanlaista ruokavaliota. Siksi kohtuudella nautittu punaviinilasillinen päivässä ei juurikaan ole havaittu lisäävän kihtioireita huomattavasti.

Muiden alkoholijuomien säännöllinen käyttäminen voi pahentaa kihtiä.

Alkoholi

OlutKoska alkoholi on nautintoaine sitä on käytettävä kohtuudella. Mutta kihtipotilaiden on mietittävä, minkälaista alkoholia nauttivat.

Sen suoranaista yhteyttä kihtiin ei ole voitu todeta kiistattomasti. Kohtuullinen viinin käyttö näyttäisi olevan melko vaaratonta kihtipotilaille. Mutta tutkimusten mukaan alkoholilla on osuutensa riskitekijänä.

Erityisesti oluen nauttimisen on todettu olevan haitallisempaa verrattuna muihin alkoholijuomiin.

Tämä käy esille eräästä laajasta tutkimuksesta, joka julkaistiin huhtikuussa 2004 tunnetussa ja arvostetussa lääketieteen LANCET lehdessä. Tutkimuksessa tarkkailtiin lähes 50.000 miestä ja siinä havaittiin, että oluiden nauttiminen liittyi selkeämmin kihdin oireiden ilmestymiseen. Viinin kohtuullisella nauttimisella, ei näyttänyt olevan vaikutusta kihtiin.

Miksi olutjuomien nauttimista tulisi välttää?

Sen sisältämä runsas puriini aiheuttaa virtsahapon kohoamista elimistössä. Niinpä kyseessä ei ole pelkästään se, että alkoholi sinällään vaikuttaisi suoranaisesti kihtioireisiin. Siksi kihtipotilaiden on vältettävä myös alkoholittomien oluiden juomista.

Kaali

Iso vihreä kaaliSiksi useimmat kasvisruuat ovatkin suositeltavia kihtipotilaille. Kaali onkin erinomainen ruoka aine. Se ei juurikaan sisällä haitallisia virtsahapon tasoa elimistössä nostavia puriineja.

Vihannesten nauttimisen hyödyistä on tehty erilaisia tutkimuksia.

Eräässä Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana yli 600 kihtipotilasta, joiden ruokavalioita ja oireita seurattiin vuoden ajan. Runsaasti puriiniemäksiä nauttivilla henkilöillä oli melkein viisinkertainen määrä kihti vaivoja verrattuna niihin, jotka käyttivät vähäpuriinista ruokaa.

Ruokavalio auttoi myös säännöllisesti lääkkeitä käyttäviä henkilöitä.

Lihatuotteita enemmän nauttivat saivat selvästi enemmän puriineja elimistöönsä ja heillä kihtioireet olivat pahimpia.

Siksi kaali, ja useimmat muutkin kasvisruuat, on suositeltava vapaasti syötävä ruoka-aine kihtipotilaan ruokavaliossa.

Kielletyt

Koska oikean ruokavalion tarkoituksena on vähentää kihtiä aiheuttavien puriiniemästen volyymia, on tärkeää kiinnittää huomiota haitallisiin ruokiin.

Oikealla ruokavaliolla voi hoitaa ja ennaltaehkäistä tehokkaasti kihtikohtauksia. Siksipä on hyvä syödä terveys etusijalla.

Kihtipotilaan ruokavaliossa kiellettyjen -tai ainakin vältettävien- ruoka-ainesten listalle voi mainita seuraavat:

  • Sisäelimet, (munuainen, maksa ja kateenkorva)
  • Siipikarjan- tai kalan nahka
  • Pikkukalat, joita syödään kokonaisina nahkoineen (muikku, silakka, sardiinit)
  • Korkea fruktoosinen maissisiirappi

Korkea-fruktoosista maissisiirappia käytetään monissa jalostetuissa ruokatuotteissa. Esimerkkeinä aamiaismurot, jäätelöt, virvoitusjuomat, tomaattiketchupit, hedelmämehut ja urheilujuomat.

Fruktoosi hidastaa munuaisten toimintaa poistaa virtsahappoa kehosta. Tämä puolestaan johtaa uriinihapon kerääntymistä kehoon, jolloin se kristalloituu niveliin aiheuttaen kihtikohtauksen.

Muita esimerkkejä runsas puriinipitoisista elintarvikkeista ovat:

  • punainen liha
  • sienet
  • parsakaali
  • kukkakaali
  • punaiset pavut
  • linssit
  • pinaatti
  • herneet

Soijamaitoa on syytä karttaa. Tutkimukset osoittavat että soijamaidon nauttiminen nostaa virtsahappotasoa jopa 10:llä prosentilla.

Alla lista kielletyistä ruoista:

  • Anjovis
  • Herne
  • Kalkkuna
  • Kana
  • Kateenkorva
  • Katkarapu
  • Lihaliemi
  • Maksa
  • Muikku
  • Munuainen
  • Mäti
  • Nauta
  • Olut
  • Parsa
  • Pavut
  • Pinaatti
  • Riista
  • Sardiini
  • Sienet
  • Sika
  • Silakka
  • Simpukka
  • Soija
  • Äyriäiset

Ruokavaliolista

Oikein valitut ruoka-aineet voivat auttaa saamaan helpotusta ja toipumaan taudin aiheuttamista kivuliaista oireista.

Tärkein sääntö oikeiden ruoka-aineisten valinnassa on se, että ne ovat luonnonmukaisia, mahdollisimman lisä-aineettomia tuotteita.

Mieluiten luomutuotteita tai paikallisesti kasvatettuja, aina kun on mahdollista valita.

On parempi jos pystyy välttämään nykyaikana kovin yleisiä teollisesti prosessoituja elintarvikkeita. Teollisesti prosessoitujen ruokien sisältämät lisäaineet ovat myös haitallisia.

Seuraavaksi joitain parhaita ruoka-aine vaihtoehtoja kihtipotilaille:

  • Täysjyvä viljatuotteet (leipä ja puurot)
  • Rasvattomat sekä vähärasvaiset maitovalmisteet (maito, piimä, jugurtti, viili)
  • Vähärasvaiset juustot, joissa rasvaa on korkeintaan 15 %
  • Kahvi, tee, mausteet
  • Marjat

Kirsikat, mansikat ja mustikat ovat erityisen hyödyllisiä kihdistä kärsiville henkilöille. Ne sisältävät voimakkaita hoitoa edesauttavia antioksidantteja. Esim. mansikan antioksidantit auttavat kehoa virtsahapon eliminoimisessa.

Marjoja on kuitenkin nautittava kohtuullisesti, fruktoosin eli hedelmäsokerin vuoksi, joka puolestaan on haitallista liiallisesti nautittuna.

Terveellisiä rasvoja

Parhaat vaihtoehdot ovat kookos- ja kookospähkinä öljy, avokado, oliivit ja oliiviöljyt, jalostamattomat pähkinät (macadamia pähkinät ja pekaanipähkinä).

Terapeuttisen yrtit

Terapeuttisia yrttejä:

  • inkivääri
  • kaneli
  • rosmariini
  • kurkuma

Kaikki nämä toimivat tehokkaasti tulehduskipulääkkeiden tavoin ja auttavat kivun luonnollisessa lievityksessä.

Runsaasti kaliumia

Kaliumia saa hedelmistä ja vihanneksista ja se neutraloi kehossa olevaa virtsahappoa sekä aktivoi kehoa poistamaan uriinihappoja.

Hyviä kaliumin lähteitä: vihreiden vihannesten-, avokadon-, papaijan- ja kirsikanmehut.

Puhdas vesi

Puhdas vesi on paras juoma kihdistä kärsiville ihmisille. Se edistää elimistöä puhdistamaan itse itseään.

Vesi avustaa kehon eri prosesseissa poistamalla kuona-aineita ja toksiineja.

Ohjeet lyhyesti

Kihdin tärkein hoitomuoto on oikea ruokavalio, johon valitaan vain vähän puriineja sisältäviä ruoka-aineita.

Olut on kaikkein haitallisin alkoholijuoma kihtipotilaille. Siksi tämän juoman käyttö on suositeltavaa lopettaa kokonaan, olipa sitten kyse alkoholillisesta tai alkoholittomasta oluesta.  Kohtuullinen alkoholin määrä, kuten lasillinen viiniä, ei kuitenkaan olennaisesti vaikuta puriinin määrään elimistössä.

Rasvat eivät sisällä puriineja mutta niitä on käytettävä kohtuudella. Välta kovia rasvoja ja suosi pehmeitä.

Kihtipotilaan tulee varoa erityisesti nestehukkaa. Jotta kerääntynyt ylimääräinen virtsahappo onnistutaan poistamaan elimistöstä, on nautittava kahdesta kolmeen litraa vuorokaudessa nesteytystä. Paras juoma on vesi sekä vähä natriumiset kivennäisvedet.

Runsasta käyttöä on hyvä varoa. Se tuottaa virtsahappopitoisuuden nousua.

Tarkkaile ruokavaliotasi niin, ettet nauti yhdellä kertaa liian suurta määrää puriineja. Esimerkiksi liharuokien kanssa ei kannata syödä palkokasveja vaan muita vihanneksia.

Kasviksia kannattaa käyttää noin puoli kiloa päivittäin.

Muista, että kihtiä ehkäistään parhaiten elämäntapoja muuttamalla.

Tärkeimmät tekijät ovat:

  • veren uraattipitoisuutta laskeva ruokavalio
  • painonhallinta
  • alkoholijuomien runsaan käytön välttäminen

Yksi ajatus artikkelista “Oikea ruokavalio kihdin hoitoon”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.