Älä sekoita mykoplasman oireita tavalliseen flunssaan

Yskä

Koska mykoplasman oireet vaikuttavat tavalliselta flunssalta, on tärkeää osata erottaa mykoplasma ja tavallinen flunssa toisistaan. Näin hoito voidaan kohdentaa sen oikeaan lähteeseen ja toipuminen on nopeampaa. Myös lääkehoidot eroavat toisistaan mykoplasmassa ja tavallisessa flunssassa. Yleensähän flunssan odotetaan menevän ohitse ilman normaalia flunssalääkitystä vahvempaa lääkehoitoa, kun taas mykoplasmat yleensä vaativat antibioottikuuria.

Mikä on mykoplasma?

Muutama vuosi sitten uutisoitiin laajalti suomalaisten huippu-urheilijoiden sairastuttua mykoplasmaan. Mäkihyppääjä Anssi Koivuranta oli yksi urheilijoista, jotka joutuivat kamppailemaan kiusallisen taudin nujertamiseksi. Voi olla että uutisointi toi mykoplasman koko kansan tietoisuuteen. Vaikkakin mykoplasma haittaa monesti urheilijoita sekä nuoria aikuisia, se aiheuttaa vuosittain myös sairastumisia kaikenikäisille ja kuntoisille ihmisille.

Mikä mykoplasma sitten on ja miten se erottuu esim. tavallisesta kausiflunssasta?

Mykoplasma pneumonia on helposti tarttuva hengityselintien infektio. Aiheuttajina ovat bakteerien kaltaiset, mutta niitä pienemmät pieneliöt. Mykoplasma voi tarttua, kuten flunssa, yskimisen ja kosketusten kautta. Koska taudin voi saada kosketuksessa tai ilmassa olevista hengitysteiden eritteistä – esim. yskittäessä tai aivastaessa – se aiheuttaa helposti kausiluonteisia epidemioita. Pahimmat epidemiat ilmenevät 3 – 7 vuoden välein. Mykoplasmasta on saatavilla nykyisin paljon tietoa, koska se on hyvin yleinen tauti etenkin talvikuukausien aikana

Tiesitkö, että yli 60 prosenttia ihmisistä, joilla on tämä sairaus, eivät tunnista sen oireita? Tämän tilan oireita ovat muun muassa väsymys, masennus, sydänsairaudet, korkea verenpaine, muistin menetys ja painonnousu. Jos sinulla on näitä oireita, lue lisää täältä: Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ja hoito >>

Oireet

Aikuisilla

Oireet ovat aikuisilla erilaisia ja vaihtelevat eri ihmisten välillä. Suurimmalla osalla on kuitenkin havaittavissa samankaltaisia oireita. Yleisemmät oireet ilmenevät… Lue lisää oireista aikuisilla >>

Lapsilla

Yleensä aktiivinen ja vilkas lapsi on mykoplasmasta johtuen apaattinen ja hiljainen. Joskus lasten oireiluun liittyy myös… Katso lisää >>

Todentaminen

Kun lääkäri epäilee mykoplasma tartuntaa, voidaan se todentaa verikokeilla. Usein verikokeissa tarkkaillaan potilaan vasta-aine arvoja. Jotta ne olisivat koholla, on kuitenkin täytynyt jo kulua muutama viikko tartunnan saamisesta. Jos arvot ovat koholla ja potilaan muutkin oireet viittaavat mykoplasmaan, voidaan tarvittava lääkehoito aloittaa potilaalla.

Pitkittynyt flunssa

Monesti voidaan epäillä mykoplasmaa ja siitä aiheutunutta hengityselinten tulehdusta, kun henkilöllä on pitkittynyt flunssa. Jos normaalisti se menee ohitse levolla ja normaalilla flunssalääkityksellä 3 – 5 päivässä, niin tätä pidempi sairastelu voi olla hyvinkin viittaus mykoplasmasta johtuvaan tartuntaan. Tällöin on parasta mennä lääkäriin vastaanotolle, jotta tarvittava lääkitys voidaan aloittaa mahdollisimman pian.

Mykoplasman aiheuttamat oireet voivat hyvinkin kestää kaksi viikkoa, tai jopa pidemmänkin ajan. Tämä voi kertoa siitä, että kyseessä ei olekaan aivan tavanomainen ’kausiflunssa’ ja on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Pitkittynyt yskä

Eräässä tutkimuksessa 92% mykoplasmasta kärsinellä henkilöillä todettiin pitkittynyttä yskää. Se on yksi yleisimpiä mykoplasman aiheuttamia oireita.

Katso lisää: Mykoplasman aiheuttama yskä

Keuhkokuume

Mykoplasmasta aiheutuva keuhkokuume on yleistä erityisesti alle 45 vuotiailla henkilöillä. Yleisimpiä oireita ovat nopeasti nouseva kuume, jatkuva ja paheneva yskä sekä hengenahdistus.

Lue lisää keuhkokuumeen oireista >>

Kuumeeton keuhkokuume

Kuumeetonta keuhkokuumetta on monesti vaikea diagnosoida. Se on nimensä mukaisesti salakavala muoto keuhkokuumeesta, koska potilaalle ei nouse tyypillistä kovaa kuumetta.

Lue kokemus aiheesta: Tositarina Etelä-Suomesta kuumeettomasta keuhkokuumeesta >>

Jopa nuorilla henkilöillä kuumeettoman keuhkokuumeen tarttuminen vie voimat nopeasti ja salakavalasti. Joskus kuumeettomuuden syynä on tulehduskipulääkkeiden käyttö esimerkiksi hoidettaessa muita kiputiloja. Jos potilas kuitenkin tuntee itsensä hyvin voimattomaksi tai tulee hengenahdistusta on syytä hakeutua heti lääkärin vastaanotolle.

Vaikkakin mykoplasma on tullut tunnetuksi viime vuosina erityisesti huippu-urheilijoiden tartuntojen vuoksi, se voi siis tarttua lähes keneen tahansa. Siksi oireiden tunnistaminen ja lääkäriin meneminen on tärkeää, jotta tarvittavan lääkehoidon aloittaminen voidaan aloittaa mahdollisimman pian.

Onneksi mykoplasmaan tehoavat antibiootit ja parantuminen on suhteellisen nopeaa.

Jos epäilet tartuntaa, mene lääkäriin. Lääkäri on paras neuvomaan ja ohjeistamaan hoidossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *