Mykoplasma CRP

Valkuaisaine-CRP

Mykoplasma CRP arvo kohoaa yleensä kertoen, että kyseessä on infektio. Usein hoitohenkilöiden puhekielessä käyttämä ilmaus ”serppi” on C-reaktiivinen proteiini, josta tulee sen kirjainlyhennys. Elimistömme muodostaa tätä valkuaisainetta erityisesti maksassa mutta myös immuunisoluissa ja rasvasoluissa. Tämän elimistön puolustusjärjestelmään kuuluvaa valkuaisaineen määrää veressä mitataan verikokeella.

Normaali tulos

Mikä sitten on normaali Serpin arvo? Tähän on vaikeaa antaa täysin pitävää numeraalista vastausta, sillä se on yleensä erisuuruinen riippuen henkilöstä. Esimerkiksi miehillä ja naisilla arvot vaihtelevat. On sanottu, että normaalisti CRP pitäisi olla alle 5. Mutta esimerkiksi monilla terveillä se voi olla jopa alle 1.

Toisaalta sellaiset krooniset sairaudet kuten diabetes, fibromyalgia sekä ylipaino voivat nostaa henkilön Serppiä, vaikka hänellä ei muuta infektiota olisikaan.

Kuitenkin mykoplasmassa se yleensä nousee 50 – 150 mg/l. Eli jos arvo on vain hiukan koholla henkilön normiarvosta, ei se silloin viittaa mihinkään vakavaan tautiin, jos muita siihen viittaavia oireita ei ole havaittavissa. Usein on todettu, että jos se jää alle 50, kyseessä on pikemminkin virusperäinen tulehdus, ei bakteeritulehdus kuten mykoplasma. Kuitenkaan pelkkä kohonnut CRP ei kerro varmuudella, että kyseessä on juuri mykoplasman aiheuttama infektio.

Kilpirauhasen vajaatoiminta tarkoittaa tilaa, jossa kilpirauhashormonia ei ole veressä riittävästi. Tämä vaikuttaa koko kehoon, koska se aiheuttaa muutoksia suoraan aineenvaihduntaan. Kun kilpirauhashormoni on erittäin alhainen, potilas voi päätyä… Lue lisää >>

Testi ja verikoe

Lue lisätietoa testistä ja verikokeesta.

Onko antibiootti paras hoito?

Katso vastaus: Antibiootti mykoplasman hoidossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *