
Menieren tauti on oireyhtymä johon kuuluu voimakas kiertävä huimaus, korvien soiminen tai humina, huonokuuloisuus, kuulon menetys sekä korvien paineen tai täyttymisen tunne. Yleensä Ménièren tauti vaikuttaa vain yhteen korvaan. Siihen liittyy myös pahoinvointia ja oksentelua.
Kohtaus kestää jotain 20 minuutin ja usean tunnin väliltä. Kuulo, normaalisti vain toisen puolen, heikkenee erityisesti kohtauksen aikana.
Sitä kutsutaankin kolmen H:n taudiksi sen tuottaman Huimauksen, Huminan ja Huonokuuloisuuden vuoksi.
Menierikko on nimi jolla kutsutaan diagnoosin saanutta henkilöä.
Kilpirauhasen vajaatoiminta tarkoittaa tilaa, jossa kilpirauhashormonia ei ole veressä riittävästi. Tämä vaikuttaa koko kehoon, koska se aiheuttaa muutoksia suoraan aineenvaihduntaan. Kun kilpirauhashormoni on erittäin alhainen, potilas voi päätyä… Lue lisää >>
Potilaan huimaskohtaus saattaa ilmetä yhtäkkiä tai lyhyen korvien soimisen tai kuulonmenetyksen jälkeen. Joillakin potilailla huimausta ilmenee vain silloin tällöin. Toisille se tapahtua useasti monena päivänä peräkkäin. Joskus huimaus aiheuttaa tasapainon menettämisen ja kaatumisen.

Kohtaukset voivat olla aluksi rajujakin. Siitä huolimatta asianmukaisen hoidon, tiedon ja lääkityksen turvin ménièren diagnoosin saanut henkilö voi viettää lähes normaalia elämää.
Menieren tauti voi esiintyä missä iässä tahansa, mutta se on todennäköisempää 20-60 vuotiailla. NIDCD (The National Institute on Deafness and Other Communication Disorders) arvioi yhdysvalloissa olevan noin 615000 diagnosoitua ihmistä ja vuosittain diagnosoidaan 45500 uutta tapausta. Lähde
Suomen Meniere-Liitto ilmoittaa ”Menieren tautiin sairastuu vuosittain noin 1000 henkeä. Diagnoosi on noin 30 000:lla ja varmentamattomia Ménièreä sairastavia arvioidaan Suomessa olevan noin 70 000.” (Lähde 1)
Ménièren tautia sairastaa arviolta noin 1 henkilö 80 suomalaista kohden.
Ranskalainen lääkäri Prosper Ménière esitteli tietoa ja määritteli taudin ensimmäistä kertaa vuonna 1861.
Nyt yli 150 vuotta myöhemmin, ei taudin taustalla olevaa perimmäistä syytä tunneta vieläkään. Siitäkään huolimatta että ménièren tauti on tunnettu ja hyvin perusteellisesti tutkittu asia.
Oireet

Varman diagnoosin aikaansaamiseksi potilaalla pitää olla nämä kolme oiretta:
- Kuulonalenema
- Korvan soiminen tai paineen tunne korvassa
- Toistuvat huimauskohtaukset joiden kesto on vähintään 20 minuuttia
On kuitenkin syytä muistaa että jokaisella potilaalla taudinkuva voi olla erilainen.
Noin 30% sairastuneista oireet alkavat samanaikaisesti ja yhdistyvät pahoinvointiin ja oksenteluun.
Yleensä oireet esiintyvät yhdessä korvassa, mutta ne voivat myös esiintyä molemmissa, vaikkakin se on harvinaisempaa.
On mahdollista että oireet ilmenevät erilleen, jolloin diagnosointi on vaikeampaa. Huimauskohtaukset mahdollisesti ilmenevät ilman kuulovaikeuksia.
Ajan myötä kuulo heikkenee, mutta sairaus harvoin vie kuurouteen asti.
Taudin terveysoireet saattavat myös hävitä aika ajoin jopa vuosiksi.
Syyt
Menieren aiheuttaa nesteturvotuksen kehittyminen sisäkorvaan. Syytä miksi näin tapahtuu ei tunneta.
Muutamia selityksiä mitä on tarjottu ajan saatossa:
- Tulehdus
- Vamma
- Stressi
- Periytyminen
Hoito
- Lääkehoito
- betahistidiini
- diureetit (nesteenpoistolääkkeet)
- Pahoinvointilääkkeet oireiden hillitsemiseksi
- Lääkeaineruiskutus
- Kirurgiset toimenpiteet
- Leikkaus sisäkorvan paineen vähentämiseksi
- Fysioterapia
- Apuvälineitä liikkumiseen
Milloin hoitoon tulee mennä?
Jos on toistuvia huimauskohtauksia.
Diagnosointi
Yleislääkäri tutkii korvan ja tärykalvon tähystämällä korvalampulla. Sitten kuuloaisti tutkitaan kuuloraudan avulla tai kuulonmittauksella. Tämän lisäksi oireet analisoidaan muiden sairauksin poissulkemiseksi.
Itsehoito
Terveillä elämäntavoilla ja hyvällä kunnolla menierikko voi vaikuttaa todella paljon elämänsä laatuun. Alla muutama asia mitä voi ottaa huomioon.
Vähäsuolainen ruokavalio

Yleisesti ajatellaan että vähentämällä suolan määrää ravinnossa, autetaan elimistöä vähentämään nesteen määrää sisäkorvassa.
Vinkkejä miten se onnistuu käytännössä:
- Syömällä enemmän vihanneksia
- Varomalla piilosuolaa
- Käyttämällä vähäsuolaisia vaihtoehtoja (esimerkiksi leipä ja juusto)
- Suosimalla mineraalisuolaa ja yrttejä suolan sijaan
- Tottumalla käyttämään vähemmän suolaa
Muut ruoka-aineet
Yksi tapa on tutkia tuottaako joku tietty ruoka-aine oireiden puhkeamista. Paras tapa on pitää päiväkirjaa syödystä ruoasta sekä oireiden ilmenemisestä. Jos sitten huomataan että kahvi tai suklaa tuottaa reaktion, vältetään näitä jatkossa.
Tasapainoharjoitukset
Tasapainokuntoutuksella kehoa totutetaan asentoihin, jotka saattavat olla seurausta huimauksesta. Näin kehon lihaksista on varautunut tukemaan kehoa tilanteen niin vaatiessa.
Riittävä määrä unta
Uni antaa keholle mahdollisuuden palautua. Sopiva määrä on yksilöllistä. Yleissääntönä voidaan sanoa että se on 7-9 tuntia.
Ehkäisy
Ehkäiseminen ei nykytiedon mukaan ole mahdollista. Nämä kaksi tapaa voivat auttaa ehkäisemään kohtauksia tai vähentämään niitä:
- Liikunta
- Välttää laukaisevia tekijöitä, kuten:
- Kahvi
- Suklaa
- Tupakka
- Alkoholi
- Rasvainen ruokavalio
- Hiilihydraatit (sokerit jne..)
Kokemuksia
Suomen Kuuloliiton sivuilla on rohkaisevia kokemuksia henkilöistä joilla on diagnosoitu ménièren tauti ja ongelmia kuulon kanssa. Artikkelissa kerrotaan miten kuulovamma vaikuttaa työelämään ja miten sen tuomista vaikeuksista voi päästä yli myönteisellä asenteella. Lisää tietoa löytyy täältä: Menieren potilaan myönteinen asenne auttaa eteenpäin työelämässä.
Lähteet:
https://www.suomenmeniereliitto.fi/menieren-tauti-ja-hoito/
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00302