Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ja hoito

Maailmanlaajuisesti jopa 400 miljoonaa ihmistä kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Mutta tiesitkö, että yli 60 prosenttia ihmisistä, joilla on tämä sairaus, eivät tunnista sen oireita? Tämän tilan oireita ovat muun muassa sydänsairaudet, korkea verenpaine, muistin menetys ja painonnousu. Jos sinulla on tämä sairaus, katso miten saat hoitoa lääketieteellisesti.

Lääkärin instrumentti
Kilpirauhasen vajaatoimintaa kärsivä henkilö löytää apua menemällä lääkäriin

Mikä on kilpirauhasen vajaatoiminta?

Kilpirauhasen vajaatoiminta tarkoittaa tilaa, jossa kilpirauhashormonia ei ole veressä riittävästi. Näin ollen aineenvaihduntasi hidastuu. Tämä tila syntyy, kun kilpirauhanen ei pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormonia verenkiertoon. Tila vaikuttaa koko kehoon, koska se vaikuttaa suoraan aineenvaihduntaan. Kun kilpirauhashormoni on erittäin alhainen, potilas voi päätyä myksedeemaan. Tämä on vakava terveydentila, jolla on jopa tappavia oireita.

Oireista puhuttaessa voidaan mainita seuraavat:

  • Kooma
  • Sekavuus
  • Sydämen vajaatoiminta
  • Anemia
  • Alhainen veren lämpötila

Yleensä kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiminen ei tarkoita elämän loppua. Sinulla on vielä mahdollisuus elää täysin normaalia elämää. Jos saat diagnoosin ajoissa ja saat asianmukaista lääkitystä, voit toipua siitä. Se tarkoittaa myös sitä, että sinun on pidettävä kiinni tarkastuksista tai lääkärin tapaamisista, jotta voit toipua.

Tiesitkö, että yli 60 prosenttia ihmisistä, joilla on tämä sairaus, eivät tunnista sen oireita? Tämän tilan oireita ovat muun muassa väsymys, masennus, sydänsairaudet, korkea verenpaine, muistin menetys ja painonnousu. Jos sinulla on näitä oireita, lue lisää täältä: Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ja hoito >>

Kenellä kilpirauhasen vajaatoimintaa yleensä ilmenee?

Vaikka tämä tila vaikuttaa yli 60-vuotiaisiin ikääntyneisiin aikuisiin, erityisesti naisiin, se ei vapauta nuorempia henkilöitä. Ihmiset kaikesta etnisestä alkuperästä, sukupuolesta ja iästä voivat sairastua tähän sairauteen. Siksi sinun tulisi elää terveellisiä elämäntapoja, jotta vähennät mahdollisuuksiasi sairastua siihen. Vaihdevuosien jälkeen naisista tulee alttiita sairaudelle.

Mistä kilpirauhasen vajaatoiminnassa on kyse?

Kilpirauhasen vajaatoiminnalla on sekä sekundaarisia että primaarisia syitä. Ensisijaisen syyn osalta kyse on tiloista, jotka vaikuttavat suoraan kilpirauhasen toimintaan. Tämän vuoksi se ei pysty erittämään riittävästi kilpirauhashormonia elimistöön. Mitä tulee toissijaisiin syihin, ne vaikuttavat aivolisäkkeeseen. Tämä rauhanen erittää TSH:ta, eli kilpirauhasta stimuloivaa hormonia, joka säätelee kilpirauhashormonin määrää elimistössä.

Mutta tärkein syy tähän tilaan on ensisijaiset syyt. Siihen kuuluu Hashimoton taudin kaltainen autoimmuunitauti. Tämä tila siirtyy geenien kautta. Se on siis perinnöllinen. Jos sinulla on tämä perinnöllinen sairaus, elimistön immuunijärjestelmä tunnistaa kilpirauhasen vieraaksi. Tämän seurauksena se vahingoittaa kilpirauhasta, jolloin se ei pysty vapauttamaan riittävästi kilpirauhashormonia. Muita ensisijaisia syitä ovat seuraavat:

  • Kilpirauhastulehdus eli kilpirauhastulehdus.
  • Perinnölliset tilat, jotka vaikuttavat kilpirauhasen normaaliin toimintaan
  • Jodin puute elimistössä
  • Kilpirauhasen liikatoiminnan hoito
  • Synnytyksen jälkeinen kilpirauhastulehdus – tätä esiintyy naisilla synnytyksen jälkeen

Kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnoosi

Jos tunnet jatkuvaa väsymystä, lääkäri voi testata, onko sinulla kilpirauhasen vajaatoiminta. Muita merkkejä ovat esimerkiksi painonnousu, ummetus, kuiva iho ja struuma. Jos sinulla on kilpirauhasen liikatoiminnan pääoireita, on tehtävä verikoe. Yhdessä oireiden kanssa lääkäri voi määrittää, onko sinulla tämä sairaus.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet

Kilpirauhashormoni vaikuttaa useiden elinjärjestelmien toimintaan kehossa. Tämän seurauksena sen oireet ovat laajat. Kilpirauhanen vapauttaa kahta tärkeintä hormonia, T4:ää ja T3:a. Ja molemmat vaikuttavat tärkeimpien elintoimintojen toimintaan. Kun ne siis puuttuvat tai ovat riittämättömiä, on odotettavissa seuraavia oireita:

  • Masennus
  • Anemia
  • Alhainen libido
  • Heikkous
  • Voimakkaat kuukautiset
  • Kylmän alhainen sietokyky
  • Väsymys
  • Kuiva iho
  • Painonnousu
Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava nainen on väsynyt
Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa väsymystä ja masennusta

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito lääkkeillä

Tämän tilan hoitoon kuuluu lisäravinteiden ottaminen kilpirauhashormonin määrän lisäämiseksi verenkierrossa. Tällä hetkellä on vaikeaa parantua pysyvästi, kun sinulla on diagnosoitu tämä tila. Lääkärit voivat kuitenkin auttaa sinua pitämään sen hallinnassa oikealla lääkityksellä.

Synteettinen tyroksiini

Kehon tyroksiinihormonitasojen nostamiseksi useimmat lääkärit suosittelevat synteettistä tyroksiinia. Tämä lääkitys on identtinen kopio T4-hormonista, joka säätelee aineenvaihduntaa. Usein paras aika päivästä ottaa se on aikaisin aamulla 30 minuuttia ennen aamupalaa.

Annostus määritellään verikokeiden perusteella. Arvot tarkistetaan verikokeella 6-8 viikon välein, jolloin annostusta muokataan tarvittaessa. Vaikka säännölliset tarkastukset ovatkin pakollisia, verikokeiden määrä vähenee ajan myötä.

Lääkärin vastaanotto

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja jodi

Kilpirauhasen toiminnan kannalta jodi on olennainen kivennäisaine. Jodin puute voi laukaista kilpirauhastulehduksen tai struuman kehittymisen. Oikean jodimäärän ylläpitäminen elimistössä on välttämätöntä lähes kaikille. Jos kuitenkin kärsit autoimmuunisesta kilpirauhassairaudesta, sinun on oltava varovainen jodin kulutuksen kanssa.

Suomessa jodia saa mm. pöytäsuolasta ja leivästä, joihin sitä lisätään.

On hyvä pitää lääkäri ajan tasalla ruokavaliomuutoksistasi. Lääkärin neuvojen noudattaminen mahdollistaa vajaatoiminnan hoidon ja mahdollistaa oireiden hallinnan. Jos noudatat oikeaa hoitosuunnitelmaa, voit palauttaa kilpirauhashormonin normaalille tasolle. Usein ravitsemus ja asianmukainen lääkitys ovat avain toipumiseen. Ja jos et toivu kokonaan, voit elää normaalia elämää noudattamalla lääkemääräystä ja terveellisiä elämäntapoja.

Loppusanat

Kehon ikääntyessä se kokee erilaisia muutoksia. Näin ollen, jos huomaat merkittäviä muutoksia olossasi, reagoi ottamalla yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla kilpirauhasongelma. Seniori-ikäisenä naisena tai yli 60-vuotiaana olet altis kilpirauhashäiriölle. Mutta sen ei pitäisi huolestuttaa sinua. Mitä aikaisemmin huomaat sen, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on toipua hoidon jälkeen.

Jos sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, saatat joutua käyttämään sen lääkitystä jatkuvasti. Joissakin tapauksissa voit toipua, ja jos näin ei ole, saatat käyttää sen lääkitystä koko elämäsi ajan. Lopuksi on tärkeää elää terveellistä elämää. Se on ainoa keino välttää kilpirauhasen vajaatoiminnan kaltaisia terveysongelmia.

Lue myös: Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito kotikonstein

Osallistu keskusteluun