
Kihti aiheuttaa kehon virtsahapon kerääntymisen niveliin, munuaisiin tai muihin pehmeisiin kudoksiin. Tämä tuottaa akuuttia ja kovaa kipua, tulehdusta, punoitusta ja kuumotusta nivelissä.
Miten kihtiä voidaan hoitaa tehokkaasti?
Kihtipotilaiden hoitoa suorittaessa pyritään minimoimaan sairaudesta johtuvat vaivat. Vähentämällä virtsahapon määrää veressä ja toisaalta välttämällä mahdollisimman tehokkaasti sellaisia tekijöitä, jotka aiheuttavat virtsahappopitoisuuden kohoamista kehossa. Näin kihtikohtausten määrää voidaan pienentää.
On olemassa monia eri keinoja hoitaa kihtiä tehokkaasti itsehoitona kotona. Toisaalta kohtauksia voidaan ennaltaehkäistä noudattamalla oikeanlaista ruokavaliota.
Kilpirauhasen toiminnan kannalta jodi on olennainen kivennäisaine. Oikean jodimäärän ylläpitäminen elimistössä on välttämätöntä lähes kaikille. Jos kuitenkin kärsit autoimmuunisesta kilpirauhassairaudesta, sinun on ehdottomasti … Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito>>
Tehokas lääkitys hyödyttää erityisesti kipukohtausten lievityksessä.
Pienellä vaivalla on löydettävissä erilaisia luonnonmukaisia aineita, joita voidaan käyttää kotikonsteina.
Se mikä näistä hoitomuodoista sopii juuri itselle, on kokeiltava jokaisessa tilanteessa erikseen. Monissa tapauksissa tehokkaamman avun voi saada yhdistämällä esimerkiksi lääkehoito ja sitä tukevat itsehoitomenetelmät.
On suositeltavaa kysyä omalta lääkäriltä erilaisista hoitovaihtoehdoista, jotka soveltuvat juuri omaan tarpeeseen. Esimerkiksi jotkut muut sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta, voivat estää tiettyjen hoitomuotojen käytön.
Toisilta kihtipotilaita saadut vinkit voivat hyödyttää itseäkin helpottavan hoitomuodon löytymisessä
Käytettäessä erilaisia kotikonsteja on otettava huomioon nykyisin niin yleiset allergiat. Siksi jotkut ruoka-aineet eivät sovellu kaikille.
Mutta hieman kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä noudattamalla voi löytää itselleen sopivimmat hoitomuodot ja näin lieventää sairauden aiheuttamia kipukohtauksia.
Tarkastellaan hieman lähemmin, mitä keinoja on käytettävissä avun saamisessa…
- itsehoidolla
- lääkityksellä sekä
- erilaisilla kätevillä kotikonsteilla.
Itsehoito
Tehokkaalla ja aktiivisella itsehoidolla voidaan lievittää kihtikohtausten määrää ja toisaalta ennalta ehkäistä niiden syntymistä.
Mahdollisen lääkehoidon lisäksi on tärkeää ylläpitää tiukkaa ruokavaliota.
Kihtiä sairastavan potilaan on tärkeää tunnistaa ja tietää, mitkä ovat sellaisia ruoka-aineita, jotka sisältävät runsaasti puriineja. Tämä on avaintekijä sairauden pahenemisen ja kihtikohtauksen välttämiseksi. Koska runsaasti puriineja sisältävät ruoat lisäävät kihtikohtauksia.
Henkilöiden, jotka kärsivät kihdistä tulisikin välttää seuraavien ruoka-aineiden runsasta käyttöä:
- Ruuat, jotka sisältävät runsaasti proteiinia, kuten punainen liha kala ja niin edelleen
- Jos mahdollista vältä kokonaan mereneläviä, kuten katkarapuja yms.
- Nahkoineen syötäviä pikkukaloja, kuten muikku ja silli.
- Vähennä palkokasvien, sienien, parsan, pinaatin sekä kukkakaalin kulutusta.
- Vältä mahdollisuuksien mukaan runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia sekä rasvassa paistettuja ruokia
- Alkoholi. Minimoi alkoholin kulutusta. Etenkin oluen nauttimista on vältettävä. Lasillisella punaviiniä silloin tällöin ei ole havaittu haittavaikutuksia.
Toisaalta on hyvä tietää, millaiset ruoka-aineet sopivat parhaiten kihti potilaalle. Tällaisia riskittömiä ruokia ovat etenkin:
- Hedelmät
- Vihannekset
- Muna
- Täysviljat ja leipä
- Peruna
- Maito ja vähärasvaiset juustot.
Soijamaitoa ei suositella kihtipotilaan ruokavalioon.
Ruokavaliomuutokset ovat erittäin tärkeitä hoidettaessa sairautta tehokkaasti ja voidakseen elää mahdollisimman normaalia elämää.
Mutta ruokavalio ei ole ainoa asia päivittäisessä elämässä, joka kihtipotilaiden tulee ottaa huomioon. Myös yleinen terveys on kihtipotilaan kannalta tärkeä asia.
Jos potilaalla on ylipainoa erityisesti vyötärön seudulla, on erittäin suositeltavaa pudottaa painoa.
Painonpudotus on kuitenkin tehtävä vähitellen, koska äkillinen painonpudotus voi toisaalta aiheuttaa virtsahappokivien muodostumista munuaisissa, johtuen virtsahapon korkeasta pitoisuudesta potilaan veressä.
Säännöllinen liikunta auttaa ylläpitämään sopivaa painoa, vahvistaa kehoa, parantaa veren kiertoa ja antaa joustavuutta nivelille.
On kuitenkin osattava valita kihtipotilaalle otollinen liikuntamuoto. Kaikenlainen urheilu ei aina ole sopivaa. On vältettävä sellaisia urheilumuotoja joissa iskut ja kovat kontaktit ovat mahdollisia. Ne voivat johtaa sen sijaan on syytä harrastaa uintia, venyttelyä ja muita niiden kaltaisia ”rauhallisempia” liikuntatapoja.
Ammattilaisen, esim. henkilökohtaisen kunto-ohjaajan, suunnittelemat riittävän tehokkaat harjoitusohjelmat, voivat olla hyvinkin pätevä hoitomuoto. Näin ollen sopiva liikunta vähentää kihdin tuottamaa epämukavuutta kehossa.
Eräs tärkeä tekijä jota ei pidä unohtaa itsehoidossa, on riittävä lepo. Koska kipeytynyt nivel ei kestä samalaista rasitusta kuin terve nivel, sitä ei tule missään tapauksessa ylirasittaa.
Erilaiset rentoutus tekniikat voivat olla avuksi kivun hallinnassa ja tukevat potilasta sairauden kanssa selviytymisessä paremmalla energiamäärällä, voimalla ja mielellä.
Lue myös: Yleisimmät kihdin oireet >>
Lääkitys

Jos laihduttaminen eikä ruokavalion muuttaminen tuo helpotusta kihtiin, kokeillaan lääkitystä, jonka tavoitteena on välttää kihtikohtauksen uusiutuminen.
Kihdin lääkehoidossa pyritään minimoimaan sairaudesta johtuvia vaivoja, vähentämään virtsahapon pitoisuutta veressä sekä välttämään mahdollisimman suuressa määrin kihtikohtausten paluuta.
Ensisijaisesti kihtiä hoidetaan tulehduskipulääkkeillä. Niiden käyttö on aloitettava välittömästi, kun havaitaan uuden kihtikohtauksen ensimmäiset merkit.
Lääkäri määrää kullekin kihtipotilaalle parhaiten soveltuvat tulehduskipulääkkeet. Tietysti aikaisemmin käyttämiään reseptivapaita kipulääkkeitä voi itse kokeilla ensioireiden ilmaantuessa.
Sellaisille potilaille, joilla on munuaisten vajaatoimintaa, tai tietyt tulehduskipulääkkeet eivät muuten sovellu, kuten vanhuksille, voidaan käyttää kortikosteroideja. Ne ovat steroidi hormoneja ja niiden kaltaisia synteettisiä yhdisteitä.
Kolkisiinia on käytetty niveltulehduksien, kuten kihdin hoitona. Kyseessä ei ole kipulääke, vaan kolkisiinin vaikutus perustuu itse tulehdusreaktion hillitsemiseen.
Nykyisin sitä käytetään kuitenkin vähemmän ja se useimmiten korvataan muilla yhdistellä, jolla ei ole samanlaisia haitallisia vaikutuksia, kuten pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Lisäksi tämä lääke on tehokas vain silloin kun sitä annetaan heti hyökkäyksen alussa.
Lyhyt kortisoni kuuri suun kautta otettuna on useimmiten kaikkein tehokkain apu.
Yleisin veren virtsahapon laskemisessa käytetty lääke on allopurinoli. Tämä lääke vähentää virtsahapon muodostumista kehossa. Lääkettä on käytetty 1960 jo luvulta lähtien.
Haittapuolena on se, että noin 10 prosentille potilaista, se saa aikaiseksi allergisia reaktioita.
Muutama vuosi sitten markkinoille tuli uusi lääke, febuksostaatti, joka on yhtä tehokas, mutta potilaat sietävät sitä paremmin.
Tämä lääke soveltuu usein niille, joille allopurinoli on aiheuttanut allergisia reaktioita tai muuten ei ole ollut tehokas.
Febuksostaatin käyttöä rajoittaa kuitenkin korkeampi hinta verrattuna allopurinoliin.
Näiden yleisimpien lääkkeiden lisäksi on olemassa myös muita harvakseltaan käytettyjä lääkkeitä.
Hoitoa kotikonstein
Hoitoon soveltuvat myös monet tehokkaat kotikonstit, joita on helppo soveltaa erilaisissa tilanteissa.
Näiden eduksi voidaan laskea se, etteivät ne aiheuta sivuoireita, kuten allergisia reaktioita, joita jotkut lääkeaineet voivat aiheuttaa.

Riittävän veden nauttiminen päivittäin on tärkeää, jotta liiallinen virtsahappo saadaan poistettua elimistöstä.
C-vitamiini auttaa puriinihapon vähentämisessä elimistöstä. On kuitenkin otettava huomioon, ettei ylitetä C vitamiinin suositeltua päivittäistä annosmäärää.
Sitrushedelmät ja niiden mehu sopivat luontaisien ominaisuuksiensa vuoksi erittäin hyvin.
Monesti kylmään veteen kastettu kääre tuottaa helpotusta akuutin kuumotuksen ja tulehduksen hoidossa kipeän nivelen kohdalla.
Ruokasoodaa käytetään kodissa moniin erilaisiin tarkoituksiin päivittäin. Kihtipotilaiden ruokavaliossa ruokasoodan käyttö alentaa veren happamuutta.
Omenaviinietikka on auttanut monia kihtipotilaita erinomaisin tuloksin. Omenaviinietikka tasapainottaa elimistön pH arvoa, joka jo sinänsä helpottaa oireiden syntymisessä.

Hedelmistä ananasta, viinirypäleitä, makeaa banaania, vihreää keitinbanaania sekä kirsikoita suositellaan lisättäväksi päivittäiseen ruokavalioon.
Nämä hedelmät sisältävät entsyymejä, antioksidantteja kaliumia sekä C vitamiinia, jotka muun muassa auttavat laskemaan puriinihapon määrää veressä.
Luontaistuotekaupoista saatavaa katajaöljyä käytetään lihaskipujen ja nivelsärkyjen lievityksessä. Pitkäaikaista käyttöä tulee kuitenkin välttää. Jos potilas kärsii munuaisvaurioista, sitä ei tule käyttää lainkaan.
Apteekeista ja luontaistuotekaupoista voi hankkia Epson suolaa, joka lievittää tehokkaasti oikein käytettynä kihtioireita.
Sinapissa olevien eteeristen öljyjen on havaittu auttavan tehokkaasti kivunlievityksessä.
Jos siis kärsit kihdistä, ei ole syytä vaipua epätoivoon, sillä on olemassa monia keinoja jotka auttavat tämän sairauden hoidossa ja sen kanssa elämisessä.
Jo riittävillä ruokavaliomuutoksilla ja painonpudotuksella voidaan tehokkaasti estää kihtikohtausten uusiutuminen.
Näiden lisäksi rinnalle voidaan ottaa siis lääkärin määräyksestä lääkehoitoa, joka lievittää kihdin aiheuttamaa tuskaa ja epämukavuutta.
Kokeilemalla ja yhdistelemällä näitä eri hoitomuotoja voi olla mahdollista löytää juuri itselleen ja elimistölleen sopivan ja parhaan tavan hoitaa kihtiä.
Todennäköisesti kihdin oireet helpottavat tai ainakin niitä ilmaantuu entistä harvemmin.
Lue kotikonsteista lisää: Miten kihti hoidetaan kotikonsteilla >>
Täältä löydät lisätietoa oikeanlaisesta ruokavaliosta.