Iskiashermo: Oireet ja hoito

Iskiashermo kipeä miehellä

Tiesitkö, että kymmenestä ihmisestä neljä kärsii elämänsä aikana iskiashermon aiheuttamista kivuista? On siis hyvinkin mahdollista että se tulee sinulle tutuksi ennemmin tai myöhemmin. Iskiashermo tai iskias voi tuottaa kipua alaselän alueelle sekä alaraajoihin. Iskiashermo kulkee selkärangan alaosasta pakaroiden ja lantion kautta jalkojen takaosaan jonka jälkeen se jakautuu polvien kohdalla. Polvista se ulottuu sivuhaaroina jalkoihin.
Jos aiheutat painetta missä tahansa kohtaa iskiashermoa, koet kipua. Kipu kulkeutuu siitä kohdasta, jota se ärsyttää, reisiin tai pakaroihin. Säryn voimakkuus vaihtelee. Voit esimerkiksi tuntea terävää särkyä, lievää kipua, voimakasta epämukavuutta tai polttavaa tunnetta. Joissakin tapauksissa saatat kokea pistelyä, heikkoutta ja tunnottomuutta iskiashermon alueella. Kipu voi voimistua ponnistelemalla, nostamalla, kiertämällä, aivastamalla, yskimällä, seisomalla tai pitkittyneellä istumisella.

Katsotaanpa tarkemmin mistä iskiaksessa on kyse, miten sen diagnoosi tehdään ja miten iskiashermon aiheuttamia oireita hoidetaan.

Mikä on iskias?

Iskias on kiputyyppi, joka johtuu iskiashermojen puristuksesta, tulehduksesta tai ärsytyksestä. Välilevyn pullistuma tai välilevytyrä on iskiaksen pääasiallinen syy. Se painaa iskiashermoa aiheuttaen lievää tai voimakasta kipua. Onneksi iskiaksesta voi toipua itsehoidon tai ammattilaishoidon avulla.

Iskiashermo vaivaa istuessa

Iskiaksen diagnoosi

Jos tunnet oireita, jotka liittyvät iskiashermoon, sinun on käytävä lääkärissä perusteellisessa tutkimuksessa. Tutkimuksen aikana lääkäri tarkistaa lihasrefleksit ja -voiman. Sinua saatetaan kehottaa kävelemään kantapäillä ja varpailla, nostamaan jalkoja ja kyykistymään. Tutkimuksessa liikkeitä tehdessä on hyvin todennäköistä että koet erilaisia kipuja.

Kilpirauhashormoni vaikuttaa useiden elinjärjestelmien toimintaan kehossa. Tämän seurauksena sen oireet ovat laajat. Kilpirauhanen vapauttaa kahta hormonia, T4:ää ja T3:a. Molemmat vaikuttavat tärkeimpien elintoimintojen toimintaan. Kun ne siis puuttuvat tai ovat riittämättömiä, on odotettavissa seuraavia oireita … Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet >>

Iskiashermon tutkiminen

Iskiashermon diagnoosi lääkärissä

Jos sinulla on kovaa kipua, joka ei tunnu loppuvan muutamassa viikossa, sinulle voidaan tehdä seuraava testi:

  • EMG tai elektromyografia: Tämä testi kohdistuu vaurioituneesta hermosta lähteviin sähköimpulsseihin. Lisäksi se mittaa myös lihasreaktiota hermoimpulsseihin. Testi auttaa määrittämään hermovamman vakavuuden.
  • CT-kuvaus: CT-kuvausta voidaan käyttää iskiasvaivojen diagnoosissa. Siinä ruiskutetaan väriainetta, joka leviää selkäydinkanavaa pitkin. Sen jälkeen tehdään tietokonetomografiakuvaus. Väriaine kulkeutuu selkäydinhermojen ja selkäytimen läpi auttaen luomaan visuaalisen kuvan. Tarkastelemalla tietokonetomografiakuvaustasi lääkäri määrittää, onko sinulla iskias ja mikä on sen perimmäinen syy.
  • Magneettikuvaus: Yhdistämällä radioaaltojen ja magneetin voiman magneettikuvaus luo selästäsi poikkileikkauskuvan. Voit nähdä yksityiskohtaisen kuvan sekä kudoksistasi että luustostasi. Tämä tarkoittaa, että jos iskias johtuu puristuneista hermoista tai välilevytyrästä, se näkyy skannatussa kuvassa.
  • Röntgenkuvaus: Jos kipujesi lähde on ylikasvava luu, joka painaa iskiashermoa, röntgenkuva paljastaa sen.

Iskiashermon hoito

Fysioterapia

Kun kärsit iskiaksesta, on vaikea pysyä fyysisesti aktiivisena. Mutta vuodelepo ei kuitenkaan ole suositeltavaa iskiashermon hoidossa. Kun hoidat tätä vaivaa, saatat huomata, että tietyt asennot ovat mukavampia kuin toiset. Jotkin fyysiset aktiviteetit saattavat jopa helpottaa iskiaskipua hetkellisesti. Jos sinulla on jatkuvia iskiashermon aiheuttamia kipuja, fysioterapia on yksi hoitovaihtoehdoista. Se on vähemmän invasiivista ja voi helpottaa iskiaskipua. Lisäksi se voi myös auttaa ehkäisemään kivun uusiutumista.

Iskiashermo ja fysioterapia

Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki harjoitukset voivat auttaa parantamaan tätä vaivaa. Iskiaskipusi syy määrittelee, millaista liikuntaa tarvitset. Siksi on ehkä käännyttävä fysioterapeutin puoleen, jolla on kokemusta tältä alalta. On myös elintärkeää, että noudatat tiukasti hänen ohjeitaan.
Asianmukaista hoitoa varten tarvitset jompaakumpaa näistä asiantuntijoista:

  • Fysiatri
  • Fysioterapeutit

Lääkehoito

Iskiashermon lääkehoito

On olemassa erilaisia lääkkeitä, joita voit käyttää iskiaksen hoitoon. Ja yksi niistä on suun kautta otettava lääkitys. Joitakin näistä lääkkeistä ovat mm:

  • Kipulääkkeiden määrääminen, jos oireet ovat vakavia
  • Jos sinulla on kroonista alaselkäkipua, voit saada masennuslääkkeitä.
  • Lihaskouristuksista kärsiville on olemmassa reseptetillä saatavia lihasrelaksantteja. Ne voivat auttaa lievittämään iskiashermon oireita.
  • OTC- eli käsikauppalääkkeistä kipulääkkeet, kuten naprokseeni, parasetamoli, ketoprofeeni, tulehduskipulääkkeet tai aspiriini voivat auttaa.

HUOMAUTUS: Aspiriinia ei suositella alle 19-vuotiaille, koska se saattaa altistaa Reyen oireyhtymälle.

Kirurgia

Kirurginen leikkaus ei yleensä ole ensimmäinen hoitokeino, kun potilaalla todetaan iskias. Vain kourallinen ihmisiä, joilla on tämä sairaus, hoidetaan leikkauksella. Usein, kun tästä vaivasta johtuva kipu jatkuu vähintään kuusi viikkoa, lääkäri voi ohjata sinut erikoislääkärille. Tällöin leikkaus on yksi hoitovaihtoehdoista. Leikkauksen tavoitteena on poistaa tämän tilan lähde. Jos esimerkiksi välilevytyrä on kivun aiheuttaja, leikkauksella puututaan siihen ja lievitetään hermoon kohdistuvaa rasitusta.

Steroidi-injektio

Steroidi-injektion antaminen kivun lähteen ympärille voi helpottaa epämukavuutta. Kortikosteroidilääkitystä käytetään usein kivun nopeaan lievittämiseen. Vuoden aikana on suositeltavaa antaa enintään kolme injektiota.

Loppusanat

Lopuksi, iskiashermon ärsytyksestä tai vammasta johtuva kipu ilmenee eri tavoin. Vaikka se voi joskus olla lievää, useimmiten se aiheuttaa tuskallisen kivun. Voit kokea sähköistä, polttavaa tai pistävää kipua. Se voi alkaa jysähdyksenä, pistävänä tai terävänä kipuna. Riippumatta siitä, miten koet sen, on tärkeää, että se hoidetaan. Ilman hoitoa iskiashermon kivut voivat haitata päivittäisiä toimintoja.

Keskustele iskias aiheesta